Često se pitamo zašto djeca uče brže strane jezike??

Kad bebe uče govoriti, njihov mozak uči razlikovati zvukove, vježba micanje usta i pamti riječi.

Svi svjetski jezici složeni su od oko 800 zvukova, a svaki koristi samo 40-ak fonema prema kojima smo razmijenili jedan jezik. Fantastične bebe omogućuju su razlikovati svih 800 zvukova. Iako smo prije mislili da djeca počinju učiti jezik u dobi od šest do osam mjeseci, Nužno se smatra da djeca uče čim se rode. Prema nekima, čak i prije rođenja. Naime, znanstvenici ističu kako je majčin glas ono što beba najčešće čuje prije rođenja. Kad se vozi, ne mogu se samo razlikovati majčin glas od drugih, već mogu razlikovati i svoj materinski jezik od ostalih.

Novo istraživanje pokazalo je da je još sposobniji nego što se misli. Testirali ste ljude koji su odrasli u Nizozemskoj, koji su kao bebe posvojeni iz Južne Koreje. Pokazalo se da Nizozemci nisu mogli razlikovati tri korejske zvuke od drugog i svi su im zvučali kao glas „T“ dok su oni rođeni u Koreji imali malo manje problema – iako nisu nikad govorili tim jezikom.

Mališani mogu naučiti bilo koji jezik kojem su izloženi. Bilingvalna djeca iz tog razloga nemaju problema paralelno savladavati dva ili čak tri jezika. Iako ponekad ubacuju riječi jednog u rečenice na drugom jeziku, oni su svom mozgu slažu mozaik. S vremenom nauče koji jezik koriste najčešće, koji im je materinji i u kojim prilikama i s kojim osobama govore drugim jezicima. U okruženju gdje su izloženi samo jednom jeziku, djeca oko prvog rođendana gube sposobnost čuti fine razlike u zvukovima različitih jezika.

Snimajući mozak dvije 11-mjesečne bebe, od kojih je jedna iz engleskoga govornog doma, a druga iz doma gdje se govore španjolski i engleski, znanstvenici su pronašli značajne razlike. Kod prve bebe mozak je reagirao samo na engleske riječi, dok je kod druge bebe bio aktivniji i reagirao na oba jezika. IZVOR 24sata.ba