Bivša kućna pomoćnica otkrila šta joj je učinila najveća balkanska zvijezda!

Kućna pomoćnica Lepe Brene odlučila je ispričati detalje dugog niza godina koje su provela zaposlena u pjevačicinoj vili na Bežanijskoj kosi.

– Vjerujte mi, Brena je izuzetna žena. Ona je bila prema mojoj porodići ista kao prema svojoj. Kad bih se završio s poslom i krenula kući, ona bi mi spremila hranu, voće, sokove, slatkiše … Nije htjela ni da čuje da idem praznih ruku, a nema nikakve veze s platom. O garderobi i da ne govorim. Čak je kupovala i kapute za mene i moje kćerke i davala nam odjeću za sve prilike – rekla je tadašnja kućna pomoćnica Lepe Brene.

– Zahvaljujući njoj, moja djeca su završili fakultete – zaključila je ona, dodavši da bi nastavila raditi kod nje da nije ostarila.

IZVOR: (skandal)

 

Da li treba nam kućna pomoćnica??

Od modernih se žena danas očekuje mnogo, možda i previše. Moramo biti zaposlene, a većina nas i same tome težimo! Ukoliko smo udane i još k tome majke, onda uz poslovnu karijeru paralelno razvijamo i onu majčinsku, a moramo biti i dobre kućanice. Moderni muškarci svakako su se odmakli od razmišljanja svojstvenim generaciji naših očeva i djedova, no opet ne možemo reći kako je podjela kućanskih poslova 50-50. Više je taj omjer 75-25. Bolje išta nego ništa, slažemo se i ne žalimo se! No, kako raditi tri posla uspješno, onaj za koji smo plaćene i ona dva za koje nismo?

Preseli se
U nekim drugim kulturama, to uopće nije problem. Zaposli se kućna pomoćnica koja prema dogovoru obavlja kućanske poslove za koje zaposlene majke nemaju vremena. Štoviše, na Bliskom istoku čudno je nemati kućnu pomoćnicu. I to onu koja u kućanstvu radi cijeli dan, svaki dan. Tamo je standard da kućna pomoćnica obavlja 90% poslova vezano uz kućanstvo, što znači čišćenje, pranje robe, peglanje, kuhanje i djelomična briga o djeci. Oni imućniji imaju dadilje koje se brinu o djeci pa to ne spada u domenu kućne pomoćnice. Takav način života tamo je više nego prihvaćen i vrlo je popularan. Tako žene, majke, karijeristice mogu odahnuti i svakako imaju vremena za sve što požele.
Žene, majke, karijeristice u Hrvatskoj baš i ne uživaju takav život. Zapošljavanje kućne pomoćnice, i to one na puno radno vrijeme, kod nas je neprihvatljivo, jer i dalje stoji mišljenje kako mi žene to sve trebamo, moramo i možemo same odrađivati. Najprihvatljiviji oblik je zapošljavanje žene koja dolazi čuvati djecu, manje prihvatljiv je zapošljavanje žene koja dolazi čistiti i peglati jednom tjedno. Iako je to pomoć koju većina zaposlenih žena priželjkuje.

Lova…meni treba lova
Drugi popularan stav u našem podneblju je kako je zapošljavanje druge osobe da obavlja naše kućanske poslove čisti, nepotreban, skupi luksuz.Možda to i jest luksuz, ako se zapošljava osoba koja nekoliko sati radi svaki dan. To je onda iznos od otprilike 1500 do 2000 kuna za usluge čišćenja, peglanja, kuhanja i čuvanja djece. Rijetki su oni koji bez problema mjesečno odvoje toliko novaca za te usluge. No ne zalazeći u krajnost, zapošljavanje žene koja pripomaže u održavanju kućanstva nije toliko skupo, ni nedostižno. Računica je slijedeća: 35 kuna/sat x 3 sata tjedno (čišćenje stana i peglanje) x 4 tjedna = 420 kuna mjesečno. Za one kojima je to potrebno, vjerujem kako to nije previsoka svota. Pogotovo kada o tome razmišljate na način da ste time kupili ekstra 3 sata tjedno za bezbrižno uživanje sa obitelji i prijeko potreban odmor. Zašto je to onda tako neprihvatljivo i još gore, sklono osuđivanju?
Zbog dva učestala stava: 1. žena kao gazdarica kućanstva mora držati sve konce u rukama, ako zatraži pomoć nije dobra gazdarica; 2. to je bacanje novaca (kad to sve može obaviti žena-gazdarica). Ali postoji i treći stav, koji je učestao upravo kod žena – ne želimo da nam se netko drugi mota po kući, koji nadopunjuje uvjerenje kako nitko ne može toliko dobro očistiti kućanstvo kao mi same. Koliko puta to pomislimo općenito u životu. No, nije loše znati delegirati poslove i shvatiti da ne trebamo raditi do iznemoglosti.

Preporuka i dobra provjera
…ključ su zapošljavanja kućne pomoćnice, kao i tete čuvalice i gospođe koja povremeno čisti i pegla. Uzajamno povjerenje je bitno, a ono se ne gradi preko noći. Potrebno je vrijeme prilagodbe da sustav profunkcionira kako želite, no ukoliko ste žena, majka, karijeristica trud pronalaženja savršene sheme za vas i vaše kućanstvo će se isplatiti.