Bijelo more u Lukavcu: Stanovnici u strahu, a vladajući ih tješe / Video/

Na rudničkom kopu nedaleko od naselja Huskići u općini Lukavac počela je rekultivacija terena. Za saniranje površinskog kopa koristit će se gasni kreč iz fabrike Sode.

Građani potpisuju peticiju kojom traže obustavu deponovanja ovog materijala, dok općinski načelnik tvrdi da se sve radi po propisu i da nema mjesta panici.

Površinski kop Rijeka udaljen je kilometar od naseljenog dijela Huskića. Mještani tvrde da će deponovanje kreča ugroziti njihove živote i zdravlje.

– Ja znam šta se vozi, šta je u bijelom moru jer sam ja radio u Sisecam soda, kakvi otrovi i hemikalije i oni nam dovoze to ovdje 800 metara od kuća, kaže Enver Kovačević,

mještanin naselja Huskići.

Drugi mještanin, Izet Đulić dodaje se pita ko im je dao dozvole.

– To će kamioni kroz čitavo selo prolaziti. Danas 60-70 kamiona da prođe sa tim štetnim materijama. Neka dođu sa jednim argumentom da to nisu štetne materije,

nek dođu sa studijom što kažu da su je vršili, i ko je njima dao dozvole da nikad nikoga nije pitao iz ovog mjesta, kazao je Đulić.

 

Sanacija i rekultivacija kopovskih kratera materijalom iz Sisecam sode nije problem, nego rješavanje postojećeg problema, kaže načelnik Lukavca Edin Delić.

Navodi da su trenutne deponije otpada iz sode otvorene i mnogo bliže naseljima nego što će to biti ova, koja će biti pokrivena slojem zemlje.

O ovom problemu mještani su obavijestili Federalnu upravu za inspekcijske poslove od koje očekuju reakciju u skladu sa zakonskim propisima.

– Ovdje se čak prijeti pojedinim građanima, koji rade u tim firmama i u ovim koje su dobile posao, a da su mještani ovdje, ne smiju se buniti.

Fizički se prijeti i mitom da mi ubjeđujemo građane da se to pusti. Mi na to ne možemo pristati po cijenu da svojim tijelima moramo zagraditi ovaj put, ističe Đulić.

Pogledajte kako izgleda Bijelo more u priči našeg Vahidina Mujagića