Baby Shark oduševljava širom svijeta

 Baby Shark ” je dječja pjesma o obitelji morskih pasa . Odavno popularna kao kamperska pjesma, popularizirana je od sredine 2000-ih društvenim medijima, online videom i radijem.

“Baby Shark” vjerojatno potječe od pjesme ili pjevanja u logorskoj vatri . Neki su izvori spominjali tradicionalne mitove kao podlogu, drugi kampovi podrijetlom početkom 20. stoljeća,  a neki ga smatraju mogućim od strane savjetnika kampa inspiriranih filmskim čeljustima .  To je postala pjesma u logorskoj vatri gdje je svaki član obitelji morskih pasa uveden s različitim pokretima ruku. Različite verzije pjesme imaju lov na morske pse, jedenje mornara ili ubijanje ljudi koji zatim odlaze u raj. 

Njemačka, 2007.

Plesna inačica “Baby Shark” popularizirana je na internetu u videu na YouTubeu pod nazivom “Kleiner Hai”, a objavila ju je Alexandra Müller, poznata i pod njezinim scenskim imenom Alemuel .  Ova verzija je postavljena na temu Čeljusti i govori o bebi morskog psa koja odrasta i jede plivača.  Video je stekao popularnost ubrzo nakon  a Alemuelu je ponudio ugovor o snimanju od strane tvrtke EMI,  koja je 30. svibnja 2008. objavila pjesmu popraćenu disco ritmovima. grafikoni  i stavili 21 austrijske karte. Na temelju jedinstvenog i izvornog videozapisa, zajednica usluge YouTube stvorila je popularni glazbeni video koji je tipičan primjer crowdsourcinga. Njemačka verzija pjesme ostaje popularna među njemačkim omladinskim skupinama i objavljene su višestruke varijacije (također u različitim dijalektima njemačkog jezika otkako je stekla popularnost 2007. godine.

Južna Koreja (Pinkfong), 2015. 

Pjesmu “Baby Shark” dodatno je popularizirao video koji je producirao Pinkfong , edukacijski brand u južnokorejskim medijskim startupima SmartStudy . “Baby Shark” ( Hangul  RR :  Sang-eo Gajok ; obitelj shark-a) puštena je 25. studenog 2015., a od siječnja 2019. prikupila je više od 2,1 milijardu prikaza Ova verzija pjesme počinje sa šipkama od Antonín Dvořák je simfonija 9 koji podsjećaju na glazbu iz filma Raljama . Pjesma sadrži obitelj morskih pasa koja lovi školu ribe koja bježi na sigurno. Postao je virusni videozapis u Indoneziji 2017. godine, a tijekom godine proširio se na mnoge druge azijske zemlje, osobito one u jugoistočnoj Aziji . Povezana mobilna aplikacija bila je među prvih 10 najpopularnijih u kategoriji obiteljskih aplikacija u Južnoj Koreji , Bangladešu , Singapuru , Hong Kongu i Indoneziji u 2017.

Od siječnja 2019. , plesna verzija pjesme “Baby Shark”, učitana 17. lipnja 2016, dobila je više od 2,1 milijardu prikaza u svijetu, što ga čini najgledanijim videom na YouTubeu .  Zbog promjene koju su 2012. godine napravili Billboard Hot 100 ljestvice za online gledanje videozapisa s YouTubea, “Baby Shark” provalio je u Billboard Top 100 na # 32 u tjednu od 7. siječnja 2019. 

Zbog svoje popularnosti, ova verzija pjesme potaknula je online plesnu ludost (ponekad nazvanu Baby Shark Challenge ) dok je bila citirana  kao “sljedeća velika stvar nakon dominacije Gangnam stila “. K-pop grupe, uključujući i djevojčice , dvaput , Red Velvet i Black Pink , zaslužne su za daljnje širenje virusne pjesme kroz pokrivanje pjesme i plesa, posebno na svojim televizijskim emisijama i koncertima.  Pjesma je u zapadnom svijetu počela rasti virusno u kolovozu 2018. godine.

Kontroverze