7 tehnika samoobrane za žene koje preporučuje stručnjak

Victor Lyalko, priznati majstor borilačkih vještina, napisao je knjigu u kojoj je opisao najučinkovitije metode samoobrane pomoći ženama ako su napadnuti.

1. Za početnike zapamtite ranjiva mjesta.

Nije važno koliko je velik ili težak vaš napadač, jer možete pobijediti bilo koga ako znate gdje su najranjivija mjesta. Glavni su oči, nos, grlo, prsa, koljena i prepone.

Možete napadati na bilo koji način koji želite, ali da budete na sigurnoj strani, trebate zapamtiti da su najučinkovitije pokrete usmjerene na ta područja.

2. Najjednostavniji i najučinkovitiji potez:

Jedan od najboljih pokreta koji će napraviti bilo koji divovski cviljenje ili pad na koljena je zgrabite zglob. Uhvatite njegov mali prst i prst prst jednom rukom, a njegov srednji i indeks prstiju s drugom i savijati zglob naprijed.

Ako ne možete uhvatiti ruku vašeg protivnika, udarite ga šakom ili prstom između čvorova kostiju ili u Adamovu jabuku. To će vam omogućiti da dezorijentirate svog protivnika dovoljno da će mu trebati dugo vremena da se vrati svojim osjetilima.

Najočitije područje napada je prepone. Svi tečajevi samoobrane potiču na to područje. Udaranje ovom području doslovce će paralizirati napadača i imat ćete samo dovoljno vremena za bijeg.

3. Ako ste uhvaćeni s prednje strane:

Ako ste uhvaćeni s prednje strane i ne možete podići ruke, učinite sljedeće: premjestite ruke naprijed i šakom ispred zdjelice . To će stvoriti dovoljno mjesta između vas i napadača.

Nakon toga, udarite napadačev nos s čelo. To će učiniti napadača odmaknuti od vas. Sada ga udari u prepone svojim koljenima.

Ako još ima mjesta između vas i napadača , postoji način na koji se možete zaštititi pomoću dlana. Ispravite lijevu ruku i udari napadaču na bradu i nos desnim rukama. Zatim ga udari u prepone. Na taj će način napadač dugo biti dezorijentiran i neće se moći pomaknuti.

4. Kako osloboditi ruke:

Možete se lako pobjeći od uporišta ako se sjetite “pravilo palca”: zakrenite ruku na stranu napadača palca. Ako čvrsto drži ruku, okrećite zglob prema palcu. Kada je vaša ruka pod napadačevom, podignite ruku što snažnije.

5. Ako ste uhvatili iza sebe:

Napadači često dolaze s leđa zato što je to najlakši način za držanje ruku žrtava kako ih ne bi mogli premjestiti.

Da biste se oslobodili, brzo se zavoja i pokušajte pogoditi napadača sa stražnjom glavom. U redu je ako to ne možete učiniti: točka je da napadač stavlja jednu od nogu naprijed.Sada se brzo savijati, zgrabite nogu i podignite ga povlačenjem s tobom. Sada će napadač izgubiti ravnotežu i moći ćete ispustiti i najveći protivnik.

6. Ako ste se približili i uhvatili sa strane:

Udarac je jedan od najopasnijih hitova u svim vrstama borilačkih vještina. To je upravo hit koji vam treba ako se približite sa strane.

Pogodite napadajućeg hrama, čeljusti ili nosa s lukom. Nakon toga, napadač će zauzeti nekoliko koraka unatrag. Sada ga udari u trbuh ili prsa. Koljena su toliko jaka da će dezorijentirati protivnike.

7. Ako ste gurnuli na zid:

Često se događa da napadači pokušavaju ugristi svoje žrtve ili ih gurnuti na zid. U ovoj situaciji potrebno je  zapamtiti najranjivije mjesto i pogoditi jedan od njih ovisno o vašem položaju.

  • Ako su oba napadača ruke gore , zatim izravnati dlan i pogodio ga u pazuha.
  • Ako je jedan od vaših ruku spušten , postoji mogućnost da možete pogoditi protivnika u prsima, vratu ili čeljusti.
  • Ali jedan od najučinkovitijih i najsnažnijih hitova je hit s glavom. Čučanj malo da bude niži od protivnika. Onda brzo skočite i udarite ga u čeljust sa svojim čelom. Ovaj potez odmah će dezorijentirati napadača i pružiti vam priliku za bijeg.

Nadamo se da nikada nećete morati koristiti ove poteze, ali ako se slučajno nađete u prijetećoj situaciji, sjetite se ranjivih područja! Znate li o drugim potezima koji bi mogli pomoći u bijegu napadača? Podijelite svoja iskustva u odjeljku komentara u nastavku!

IZVOR: BrightSide.me