4 lukave zagonetke da Vas malo umorimo :D

Zagonetke i slagalice ne služe samo za zabavu, već i za vežbanje naše pažnje, koncentracije, pamćenja i zaključivanja. Razne pitalice i mozgolomke osvajaju internet, a ljudi se nadmeću ko će ih pre rešite. Ako i vi želite da se zabavite, a istovremeno i provežbate svoje sive ćelije, pogledajte četiri neobične zagonetke koje smo spremili za vas. Možda na prvi pogled ne izgledaju teško, ali sačekajte dok ne vidite odgovore.

Zagonetka 1

Zagonetka #3:

Pogledajte pažljivo sliku i pokušajte da pogodite ko je kidnaper.

Zagonetka 2

Zagonetka #1:

Koja figura ima najveću obojenu površinu?
Zagonetka 3
Zagonetka #2:

Danas je Ramanudžanu rođendan. Pre godinu dana na svoj rođendan, on je imao 5 sveća i upalio je sve, osim jedne. Danas će upaliti sve sveće. Koliko godina puni Ramanudžan? Napomena: Ne puni pet godina.
Zagonetka #4:

Pogledajte pažljivo sliku i recite koja čaša ima najveću količinu vode. Odgovore potražite na kraju objave.

Šeta Mujo sa svojom Fatom i naravno mali Muj’ca kao prikolica. Poslije duže šetnje, mali Mujca ugleda jezero i otrča do jezera. Vidi Mujo može Muj’ca upasti u vodu pa potrči za njim. Taman kad su došli do jezera, iskoči mala zlatna ribica i Muj’ca je zgrabi. Progovori zlatna ribica da će im ispuniti po jednu želju samo da je puste. Kaže Mujo Muj’ci: -Haj’ ti biraj, ti si je i uhvatio. Muj’ca će: -Babo ja bi ježa Mujo ljutito: -Ma je*o ti jež mater Fata se dere: -Vadi ga van, vadi ga van.  

U kafanu ulazi Haso, a ispod oka vidi se dobra “šljiva”. Sjeda za to i Mujo čim vidi kaže mu: -Jarane bolan, oklen ti to? Haso samo šuti a Mujo ga ponovo pita. Stavio Haso ruku na “šljivu pa će: -Ma šuti, udarila me moja Mersiha. -Pa što bolan, šta si sad zgriješio? Mujo će. -Ma, obratio sam joj se sa TI. -Ihh, pa nije valjda da je moraš persirati, pa te zato tuče? -Tuče moj jarane i to me dušmanski opalila!! -Pa kaži bolan, šta bi? Mujo će -Ma ležimo ti mi sinoć, Mersiha me gurka i kaže mi: -Dušo, mi se odavno nismo ha?! A ja sam joj samo rekao ne MI dušo, nego TI i evo rezultat.

Mujo sebi papire da ode u Australiju da radi, a ako se svidi ostaće. Počeo da se hvali kako je dobio papire i da ide. Dosadio vala svima u selu sa svojim papirima i odlaskom i seljani jedva čekaju da se riješe Muje. Prošlo desetak dana kad sretne Haso Muju i nije mu jasno zašto još nije otišao pa ga upita: -Pa, jarane zar ti nisi otišao u Australiju?? Mujo vrti glavom i sleže ramenima pa će Hasi: -Jok jarane, odust’o sam!!! -Kako bolan odust’o??? čudi se Haso. -Fino Bogami, čuo ja da oni voze lijevom stranom, pa kažem idem malo da vježbam vožnju. I tako ti ja jarane krenem od Nemile prema Zenici…uhhh kad ne izginu. Jedva sam nekako doguro do Vranduka, ama svi mi sviraju i psuju…. i zato da ja tamo nebi pogino, ja odust’o.

Pauza za doručak i ode Mujo do šefa pa ga upita: -Šefe, jel’ bi ja mog’o danas ranije s posla? Šef ga ljutito pogleda, pa upita: -A, što bi te trebao pustiti ranije? Mujo smušeno slegne ramenimapa kaže: -Ma, znate Fata nešto pretura po kući, pa rekla da vas pitam da me pustite. Šef mu grubo kaže: – Ne može, ni slučajno!!! Mujo odjednom radosno kaže šefu: -Ma znao sam ja da si ti dobra čovjek, hvala ti veliko ti hvala.

ODGOVORI Zagonetka 1: Na slikama B i C, dečak drži ruku čoveku. Na slici A, čovek drži dečaka.

Zagonetka 2 A. Objašnjenje:  Slika A = 13 obojenih delova Slika B = 12 obojenih delova Slika C = 12 obojenih delova.

Zagonetka 3: Ramanudžan puni 31 godinu. Objašnjenje: Ramanudžan pali sveće u binarnom kodu. 11110 =30
11111 =31

Zagonetka 4: Čaša “B”. Objašnjenje: Predmet u čaši “B” ima najmanji volumen u poređenju sa ostalima. Stoga, ona ima najveću količinu vode.