Vrijeme je za paradajz, najbolji ženin prijatelj: Sa pijace na lice: NAPRAVITE SALATU ZA KOŽU!

Paradajz je bogat kalcijem, magnezijem i vitaminom C, ali je najbogatiji vodom tako da, osim u ishrani i raznim dijetama, paradajz je idealan i kao sredstvo u kozmetici.Paradajz je inače porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, gdje je bio raširen od sjevernog Čilea do Venecuele. U Stari Svijet prvi put je donesen 1498. godine u Španiju i Portugal, tokom Kolumbovih putovanja. Prvi opisi potiču iz 16. vijeka iz Italije, pod nazivom Pomi d’oro (Zlatna jabuka) a zvali su ga još i Peruanska jabuka, jabuka ljubavi (pomme d’Amour) i slično.

Paradajz-pasta maska za lice

Potrebno je: 1 veliki, zreli paradajz , 2 kašike jogurta. Iscijedite sok iz paradajza i pomiješajte ga sa jogurtom. Nanesite mješavinu na lice, isti postupak kao sa običnom maskom, i ostavite je 10 do 15 minuta.  Potom isperite vodom. Ova maska je odlična i protiv bubuljica.

Protiv masne kože

Za masnu kožu i široke pore korisno je 2 puta nedjeljno stavljati masku od kvasca koji je pomiješan sa malo limuna i 2 čašičice soka od paradajza. Voćne kiseline inače, djeluju kao piling i čiste i umiruju kožu lica.

Hladna masaža

Kožu na licu možete jednom nedjeljno uljepšati posebnom ledenom masažom.
Pripremite je na sljedeći način: 2 kašike zelenog čaja prelijte čašom vrele vode. Pričekajte da se ohladi. Čaju dodajte eukaliptusovo ulje i 2 kašičice svježeg soka od paradajza, izmiješajte, zatim sve ulijte u model za ledene kocke i smrznite. Tim ledenim kockama jednom nedjeljno masirajte lice i dekolte. Koža će biti čista a pore umanjene.

Maska za oči

Komadiće vate umočite u hladan zeleni čaj kom ste prethodno dodali par kapi soka od paradajza i stavite na oči. Ostavite da djeluje 10 minuta, nakon čega će vaše oči biti osvježene.

Za svježinu

Da bi koža tokom zimskih dana bila otpornija na hladan vjetar i niske temperature, potrebna joj je dodatna vlažnost. Pored hidrantnih krema, vlažnost kože možete da nadoknadite i održavate sa – paradajzom. Kad god imate vremena na pretek, ogulite jedan paradajz, isijecite ga na kriške i masirajte lice. Ovo će vam naročito prijati poslije napornog dana, jer će vas trenutno osvežiti.

(aura.ba)